De instapklas

Wanneer je kleuter 2,5 jaar is, mag hij/zij naar de kleuterschool.

In de instapklas maken de kleuters kennis met de werking en dagindeling van de school.  We zetten sterk in op welbevinden en zelfredzaamheid.  Het is belangrijk dat de kinderen zelf hun jas leren aan en uit doen, hun drinkbus kunnen openen en sluiten, enz..

In het begin van de dag onthaalt de juf de kleuters in de kring.  Dat is een kort moment waarop we elkaar 'goeiemorgen' wensen.  Welke vriendjes zijn er vandaag weer allemaal bij ?  Wat zullen we vandaag weer doen ?

Er worden verschillende en gevarieerde activiteiten aangeboden in de instapklas, rekening houdend met de korte aandachtspanne van een kleuter van 2,5 jaar.  

FAQ INSTAPKLAS

 Wat brengt mijn kleuter mee naar school?

Zorg voor een schooltasje dat makkelijk te openen en te sluiten is.  Daarin stop je een drinkbus met water.  Op school drinken we immers uitsluitend water.  Wanneer de drinkbus leeg is, kan er worden bijgevuld.  Eén flesje volstaat.

In de voormiddag eten we fruit. Stop dit kant en klaar in een doosje (bv. wat geschilde appeltjes, druifjes, mandarijntjes...)

Blijft je kindje op school eten, dan zit er ook een brooddoosje in de schooltas.  Kies voor gezonde boterhammetjes.  Snoepjes horen NIET in een brooddoos.  Wij stimuleren de kleuters om te eten, maar we dwingen niet.  Boterhammetjes die niet op zijn, blijven in de brooddoos.  Zo zie jij 's avonds wat je kind die dag at.

Voor de namiddag (enkel op maandag, dinsdag en donderdag) mag er nog een doosje in met een koek, liefst zonder chocolade.

De eerste schooldag stop je ook wat reservekleertjes in een zakje in de schooltas.  Zo hebben wij - in geval van een ongelukje - propere kleertjes.

Waar zet ik mijn kindje af ?

Breng je kindje tot aan de schoolpoort.  Hou het afscheid kort.  De leerkrachten nemen het van je over.  Je kleuter gaat de eerste dagen snel naar de klas.  Maar je zal merken dat dit na enkele dagen heel vlot loopt.

Moet mijn kleuter zindelijk zijn?

Ja. 

Een ongelukje kan altijd gebeuren en dat is zeker geen probleem. Maar het is niet de bedoeling dat de juf pampers ververst.  We willen immers graag dat onze schooltijd naar het stimuleren en spelen met de kinderen gaat.

Wat als mijn kind ziek is?

Als je kindje ziek is, verwittig je de juf via Smartschool.  Je hoeft niet noodzakelijk naar de dokter.  Afwezigheidsattesten zijn niet nodig.

Blijven de meeste kindjes een volledige dag op school?

Heel vaak hebben ouders niet de mogelijkheid om hun kindje op te halen tijdens de middag omwille van hun werk. Heel wat kindjes blijven dus een hele dag op school.  Je zal in het begin zeker merken dat je kleuter heel moe is, op het einde van de dag, maar dat betert wel.  Indien je de luxe hebt om je kindje op te halen tijdens de middag, kan dit uiteraard wel.  Je beslist zelf of je kindje in de namiddag weer terug komt.

Iemand anders komt mijn kind halen

Hang een foto aan de schooltas van degene die je kindje komt halen.  Dat maakt het voor de juf overzichtelijk.